Opruimdag

Dinsdag 29 december werd een bijzondere dag. Leden van het Voedselkollektief (Voko) Amersfoort kwamen (in overleg) met een groep opruimen. Vanuit de tuin sloten zich een aantal vrijwilligers aan zodat we ineens met een groep van wel 13 mensen konden beginnen aan het opruimen van de naargeestige, zwartgeblakerde restanten van wat ooit de abri was geweest. Een klus waar we aan de ene kant niet naar uitkeken, vanwege de emotionele beladenheid, en die we aan de andere kant zo graag gedaan wilden hebben.

 

Achterzijde van de abri; het losmaken van de dakplaten
Leegte, enkel nog het as met scherven en metaal resten

De dag begon koud (3 C) en nat, maar allengs werd het beter, totdat zelfs de zon ging schijnen. En het leek net of de dag zelf ook in een zonlicht kwam te staan. Eerst nog onwennig, kwam er al gauw een bedrijvigheid op gang waarin iedereen zijn/ haar weg leek te vinden, en het samenwerken bijna vanzelf ontstond. Van een afstandje bekeken deed het denken aan een mierenhoop waarin iedereen  doelbewust bezig was.

En zo vlotte het werk ook goed. Na een lunch met heerlijke pompoensoep, ving het tweede deel van de middag aan; de dakplaten waren verwijderd en er restte nog zwarte bergen smurrie op de grond, waaruit menig scherf gevist werd om in de toekomst eventueel in een nieuw mozaïek bord te kunnen dienen.

Als afsluiting van de dag nog even een stevige klus: het karkas van de trekker op de aanhanger manoeuvreren.  Met inzichten  (en gewichten) van diverse personen lukte dat prima. En toen was het voor vandaag genoeg.

Groot is onze dank naar alle helpers. Wat een geweldig idee van het Voedselkollektief om dit te organiseren, en wat voelen we ons gedragen en geholpen. Heel fijn.

het karkas van de trekker

Alles gesorteerd, alles kan afgevoerd worden, een bodem gruis die er nog ligt, zwarte leegte, uitnodigend voor een volgende fase……