Ode aan de zwarte bes

Ode aan de zwarte bes, (Ribes nigrum), in de volksmond ook wel casisbes genoemd, want ze zijn het waard genoemd en gekend te worden! Zwarte bessen zijn niet alleen zeer gezond, bevatten enorm veel  vitamine C, maar zijn ook erg lekker! Van de verse bessen houdt niet iedereen, maar verwerkt, zoals jam of zwarte bessensap, is het een delicatesse.

Het leek er even op dat de zwarte bes  (ook wel de cassisbes genoemd) het dit jaar, evenals vorig jaar, wat af liet weten. Vorig jaar was het voorjaar te koud geweest, waardoor er te weinig insecten waren. Ook dit jaar was het koud en vooral nat en insecten zag je nauwelijks. Met als gevolg dat de trosjes niet mooi gezet waren, half, met een paar besjes per trosje.

Maar nu, door al dat water, van al die regenbuien, zijn de bessen flink groot geworden. En ogen de trossen mooi, vol en groot.

 

De zon van de laatste dagen maakt de rijping compleet: de bessen zijn overheerlijk.

Groot, sappig, smaakvol, zwart; puur genieten.

 

 

 

 

Dit jaar is de oogst zeer vroeg; rond 20 juni begonnen we al met plukken.

Het plukseizoen duurt meestal een week of 3 dus weer erbij als je ze wilt komen plukken. Of als je wilt genieten van het zicht op die takken die doorbuigen vanwege de prachtige volle zwarte oogst…..