Rijpende regen

De natuur blijft me steeds verbazen. Telkens als ik denk dat ik er iets van ga begrijpen groeien, ontwikkelen de planten toch net weer (helemaal) anders. In gedachten moet ik dan lachen om de slogan van de Intratuin in Barneveld: “Wij weten wat er leeft”. Terwijl ik er zelf steeds meer achter kom hoe weinig ik weet en begrijp en dat dat eerder minder dan meer wordt.

Neem nu dit bessenseizoen. Waar ik verwachtte dat de oogst toch enigszins vertraagd zou reageren, zoveel zon en warmte hebben we tenslotte niet gehad, lijkt het er nu op dat de meeste bessen bijna 2 weken eerder afrijpen!  Is het de regen die de vruchten af doet rijpen, die ervoor zorgt dat sommige planten al in herfststand staan, dat de verschillende rassen van bessen, normaliter achter elkaar rijpend, nu ineens allemaal tegelijk klaar zijn? Dat is dan nog redelijk te volgen.

Maar toch is dat niet de enige verklaring. Wat er nu in de tuin gebeurt, ja, de gemiddelde consument zal er niet zoveel van mee krijgen, die koopt  zijn// haar bakje bessen in de winkel of op de markt en is zich verder nergens van bewust. Maar dat wat er nu gebeurt, is haast niet te verklaren. Neem nu de kruisbessen die bijna rijp aan de takken hangen en indrogen (ondanks de vele regens)!

 

 

Of de bramen die nu al aan het rijpen zijn (ooit op  5 juli al een rijpe braam gezien??), of die rode bessen die in slechts halve trossen hangen te rijpen (slecht gezet vanwege het vochtige voorjaar), maar waar ineens ook totaal groene trossen tussen hangen. Alsof er een tweede bloei is geweest. Of de witte bessen, die nog groen hier en daar ook al verdroogde en overrijpe bessen vertonen.

En als we verder kijken zijn er ook  veel meer vogels in de tuin. Het is natuurlijk een paradijsje, maar ik heb de indruk dat ze problemen hebben met hun foerage, omdat dat wat zij op dat moment nodig hebben niet voorradig blijkt te zijn. Omdat het al geweest is, of omdat het nog moet komen. Want hoe verklaar je anders dat die paar appeltjes die beginnen af te rijpen (juli!) ook al aangepikt worden?

Enfin het lijkt dat elke plantensoort,  vogelsoort en al die andere levende wezens, op zijn/ haar eigen manier reageert op een weersomstandigheid die niet “normaal” is. Die anders is dan wij kennen, hebben ervaren en begrijpen. Hoezo “wij weten wat er leeft”???

We kijken en ervaren en wachten af of grijpen in, maar helemaal begrijpen zullen we het nooit.