Zelfpluk

“Is het de bedoeling bij het plukken om al die rode besjes los van het steeltje af te plukken?” Aan het woord is een jong stel dat voor het eerst komt plukken en zich afvraagt hoe je rode bessen plukt. In hun kleine emmertje zit een laagje glanzende rode bessen. Mooi om te zien, maar wat onhandig: het ruikt al bijna naar bessensap. Als ik hen uitleg dat het het handigste is om de bessen in trossen te plukken, dus met steeltje zodat je de bessen niet kneust en ze dus langer houdbaar zijn, snappen ze het direct: “oh, en dat gaat veel sneller…..”

De zelfpluk is begonnen en elke dinsdag en zaterdag komen er mensen op de tuin om te plukken. Veel bekende gezichten, mensen die de tuin al langer kennen, en elk jaar precies weten wanneer ze moeten komen voor hun favoriete vrucht. Maar elke keer zijn er ook nieuwe mensen, mensen die het plukken ontdekken, of mensen die specifiek op zoek zijn naar een bepaalde vrucht. Zoals onlangs een jonge vrouw, die op zoek was naar zwarte bessen (in de winkel nauwelijks verkrijgbaar), omdat haar moeder die altijd zelf had gehad en daar heerlijke bessensap van maakte, maar die nu ivm verhuizing vanaf de boerderij geen eigen struiken meer had. Via internet kwam ze op de tuin terecht en ze vond het geweldig. Heel tevreden ging ze een uurtje later met haar zwarte bessen naar haar moeder!