De tuin

Geschiedenis

In 2002 begonnen de beide initiatiefneemsters, Theresia Kamphuys en Juliette Stout ondersteund door Emile van Leeuwen op een kale akker in de buitenvelden van De Glind  (gem. Barneveld) met het planten van de eerste bessenstruiken. De tuin kreeg een vijfhoekige vorm en in het midden een warm en open hart: de bloemencirkel. De oppervlakte werd verder verdeeld in verschillende blokken,  beplant met een groot scala aan verschillende bessen en groeide uit tot een heus bessenparadijs. In de loop van de tijd ontwikkelde de oorspronkelijke  “zorgtuin”  zich naar de “belevingstuin” van nu.  De tuin wordt mede gedragen door een enthousiaste groep vrijwilligers

Filosofie

De natuur als basis voor het welzijn van de mens, dat is de insteek van Très Jolie. Dit geven we vorm door biologisch te werken maar ook door aandacht te geven aan  de natuurbeleving van de tuin. Daarnaast zijn we voortdurend op zoek naar harmonie, naar een balans tussen natuur en cultuur maar ook tussen werk en momenten van rust en bezinning. De natuur biedt in onze ogen alle aanknopingspunten in het zoeken naar die balans in jezelf, je eigen harmonie.

Onze tuin willen we graag delen met anderen. Dit doen we met onze activiteiten, door de tuin open te zetten voor anderen (oa zelfpluk) en door vrijwilligers de ruimte te bieden om mee te leven en werken met onze tuin. Daarnaast hebben we plek voor mensen in herstel- en reïntegratietrajecten voor b.v. burnout.

Wie zijn wij?

Theresia Kamphuys
De natuur als inspiratiebron, die zo helend kan werken, dat is voor haar een drijfveer. Met haar sociale achtergrond is zij zoekend naar manieren om het bewustzijn van de natuur te vergroten. Dit kan bijv door het (her-) ontdekken van je zintuigen, (denk aan de kleuren, geuren van de bloemen, de ruisende wind) en met behulp van verschillende methoden, bijv. door (geleide) meditaties.

Juliette Stout
De natuur die zo boeiend is, waar wij met elkaar zo veel van kunnen leren, en waar we vaak zo ver van verwijderd zijn, dat intrigeert haar. Na haar Wageningse opleiding, haar tropenwerk, bleek dat een bijzondere zoektocht in Nederland. En met haar voorliefde voor bessen, en haar warme vriendschap met Theresia, werd dat “Tres Jolie”.

Emile van Leeuwen
Een bijdrage leveren aan een duurzame wereld is de rode draad in Emile’s leven, met de vraag hoe waarden van natuur duurzaam kunnen worden benut. Na een studie bosbouw en werk in de tropen kwam hij via zijn inzet voor duurzaam hout terecht bij Très Jolie: de perfecte combinatie tussen bos- en tuinbouw. Emile houdt zich bezig met groenbeheer, verwerking van fruit en verkoop.

Vrijwilligers

Onze vrijwilligers dragen elk hun steentje bij: waar de één zich vol overgave stort op het onkruid, leeft de ander zich uit met de zeis of is druk bezig met de verwerking van het fruit tot eindproducten. Ook springen ze bij met diverse klussen of met verkoop op markten. Voor de vrijwilligers een welkome afwisseling en ervaring, voor ons onmisbare krachten. Onze vrijwilligers nemen we daarom graag op in onze familie en geven hen een warm welkom.

Opzet van de tuin

Indeling
Om de eentonigheid van lange rijen te voorkomen, is de tuin opgedeeld in verschillende blokken. Per blok staat er één bessoort, overzichtelijk ingedeeld. In het midden van de tuin bevindt zich de bloemencirkel: het hart van de tuin, de plek om aan te komen, uit te rusten, mensen te ontvangen, en uit te zwaaien. Verder zijn er diverse bijzondere plekjes in de tuin zoals de wilgentenen hutjes, de aparte vogelhuisjes, het kersenbomenlaantje.

Houtwal
De tuin is aan alle kanten omsloten door een windsingel, een windvanger voor de wat kwetsbare teelten. Een deel van die windsingel bestaat uit een houtwal met allerlei soorten wilde vruchten (oa vlier, sleedoorn, appelbes, lijsterbes) en noten (hazelnoten). Zo vormt deze houtwal een eigen bron aan producten maar creëert op deze manier ook een eigen ecosysteem waarbinnen diverse soorten insecten, vogels en kleine landdieren hun plekje vinden.

Belevingspad
Nieuw is het dit jaar gevormde belevingspad. Via dit pad dat door de wat minder betreden delen van de tuin loopt, kom je langs oefeningen, gedachtespinsel, kleine opdrachten die je op een speelse wijze de natuur laten beleven.

De spiraal
In het midden van het “achterveld”, het vroegere rode bessenveld, het stukje land gelegen achter de sloot, ligt de spiraal. Al lopend (liefst op blote voeten) over het pad van de spiraal kun je je bewust worden van de geuren om je heen, wordt je geleid naar het middelpunt waar je (op een stoeltje) tot rust kan komen.