Lente perikelen

Het blijft spannend in de tuin. Nog is niet duidelijk welke bloesem de nachtvorst van 19/20 april overleefd heeft en welke gewoon traag op gang komt vanwege de nog koude nachten. Duidelijk is wel dat de oogst dit jaar behoorlijk minder zal zijn dan andere jaren (zeker zo’n 25 %). Daar heb je het als tuinder maar mee te doen. Maar wie weet hoe de natuur hierop reageert? Misschien hebben we straks in plaats van 20 besjes aan een tros, gewoon 4 grote dikke bessen, of geven in plaats van de zwarte bessen, de frambozen dit jaar ineens een overvloedige oogst. Nee, het hele plaatje is nog lang niet duidelijk. Want hoorde ik gisteren dat zelfs de walnoten er nog “overheen” kunnen groeien (en bloeien?). In ieder geval doen de kruisbessen heel hun best en zijn de eerste al bijna 1 cm dik.

DSCI1063

Nachtvorst

Spannende dagen waren het, afgelopen week. Met hier en daar toch echt wel wat schade. Voor de vroeg bloeiende blauwe bessen lijkt het mee te vallen en ook bij de appels, die net hun bloei hadden ingezet, lijkt de schade beperkt. Maar de walnoten knoppen zien er nog zo zwart uit, evenals die van de moerbei.

Maar het meest werd ik toch getroffen door de kiwi. Had ik net die dinsdag vóór de nachtvorst de ontluikende bladeren van de kiwi staan te bewonderen, zo dieprood van kleur en met zonlicht erop in zulke prachtige rood schakeringen oplichtend , heel fijn behaard, donderdag was het effect van de vorst overduidelijk. De planten zullen het hopelijk wel redden, maar ook dit jaar helaas geen kiwi’s.

Overigens is de boosdoener niet zozeer die nachtvorst als wel de zeer warme periode daarvoor, waardoor alles zo vroeg uitgelopen is. Want een nachtvorst in april is uiteindelijk toch niet zo heel bijzonder……

Jamsessie

De oogst in de zomer is vaak overvloedig. Een deel van het fruit gaat naar natuurvoedingswinkels, een deel wordt geplukt tijdens zelfplukdagen en een een deel wordt gebruikt voor onze eigen verwerking. Hiervan worden met veel liefde en aandacht, de heerlijkste producten gemaakt. Wekelijks zijn wij te vinden in kookstudio ” De Riet ” in Leusden waar we naast onze vaste recepten iedere keer weer op zoek gaan naar nieuwe smaken, combinaties, toevoegingen van nieuwe wilde bessen…….

Theresia kamphuys